Groei digitale televisie zet door

Ondanks het feit dat het de elektronicamarkt niet voor de wind ging in het derde kwartaal van 2011, zet de groei naar digitale TV door. Het aantal aansluitingen groeide van 79% in juni 2011 (Q2) naar 81% in september (Q3). Dit blijkt uit de nieuwe Monitor Digitale TV, uitgebracht door iMMovator Cross Media Netwerk.

De elektronicamarkt heeft in de eerste negen maanden van 2011 te maken met een omzetdaling van 15%. Alleen in innovaties als 3D en connected tv’s, docking stations en streaming audio devices zit groei. Net als in de zes maanden ervoor groeit het aantal digitale tv-aansluitingen wel door, zodat het totaal aantal digitale huishoudnes nu op 81% staat.

Nog meer dan voorheen blijken consumenten voorzichtig met de aankoop van apparatuur. De elektronicamarkt krijgt daardoor in de eerste negen maanden van 2011 te maken met een omzetdaling van 15%. GfK Retail and Technology hoopt dat december iets goed kan maken van de tegenvallers die de elektronicamarkt te verwerken heeft gekregen. Afgelopen jaar werd ruim 9%t van de totale CE-omzet in deze maand verdiend. Dit jaar verwacht GfK Retail and Technology dat december 10 procent van de totale omzet zal innemen. Verder vindt een verschuiving plaats naar online aankopen. In december 2009 betrof het omzetaandeel van online 15%, in december 2010 18% en voor dit jaar wordt een stijging naar 21% verwacht.

Groei devices zet door
Smartphones, tablets en portable gaming devices blijven populair. In 2011 zullen er maar liefst 4,2 miljoen apparaten verkocht zijn. Door die explosieve verkoop groeit de vraag naar docking stations. Ten opzichte van de eerste negen maanden in 2010 is de verkoop hiervan gestegen met 22%. Daarnaast zorgt de verkoop van losse elementen zoals versterkers, luidsprekers en ontvangers, voor een ‘double digit’-groei. Nieuwe functies, zoals Airplay, maken het mogelijk digitale muziek te streamen. Streaming audio producten zijn daardoor zeer gewild aan het worden. In de eerste negen maanden van 2011 zijn er maar liefst 42% meer streaming audio producten verkocht dan in dezelfde periode in 2010.

Er breken volgens GfK Retail and Technology tijden aan waarin veel zal veranderen.De grote vraag is: hoe gaan de consumenten consumeren, welk platform kiezen ze en hoe toegankelijk is het allemaal. Een tweede vraag is: hoe wordt het speelveld van connected tv verder ingedeeld met partijen als Google, Apple, Netflix en over-the-top partijen als Pathé? GfK Retail and Technology doet samen met GfK Intomart onderzoek naar het gebruik van Connected devices, waaronder TV en het gebruik van Video On Demand. De resultaten van dit onderzoek komen in januari 2012 beschikbaar.

Luidheidnormalisatie
In de derde Monitor Digitale Televisie van 2011 is er ook aandacht voor de nieuwe richtlijn van luidheid voor televisiereclame. Sinds 1 september zouden alle tv-stations in Nederland zich houden aan de nieuwe internationale luidheidnormen, maar dat is nog niet voldoende gelukt. SBS is één van de partijen die er wel in is geslaagd om de nieuwe richtlijn volledig te implementeren. Josbert van Rooijen, manager Broadcast & IT van SBS heeft geen twijfel over het besluit. ‘De overstap is lastig, maar er is geen weg terug. Het levert een verbluffend resultaat op, je kunt als kijker comfortabel de commercialblokken ingaan zonder dat je naar de afstandsbediening hoeft te grijpen om het geluid bij te regelen. De makers van commercials hebben ook meer mogelijkheden om creatief met het geluid om te gaan, effecten komen veel beter tot hun recht.’

U kunt de complete Monitor Digital Televisie hier downloaden.