‘Game over’ voor belspelletjes?

In Groot-Brittannië is grote onrust ontstaan over de belspelletjes op alle televisiezenders. Mensen zouden meer betaald hebben dan ze dachten te betalen en zouden de indruk hebben gekregen dat ze een goede kans hebben een prijs te winnen terwijl de kans in werkelijkheid minimaal was. Ook kwamen er voorbeelden naar voren van uitzendingen die van te voren waren opgenomen en waarbij mensen toch moesten bellen. Of programma’s, waarbij de winnaar al was bepaald, maar de telefoonlijnen nog open bleven. En het blijft niet bij bellen alleen, ook het betalen voor het gebruik van de interactieve “rode knop” staat onder discussie.
De kwestie speelt al een aantal maanden en afgelopen oktober is al een kanaal, dat zich uitsluitend toelegde op belspelletjes uit de lucht gehaald. Maar nu betreft het de grote omroepen als ITV, BBC en Channel Four en programma’s als ‘The X-Factor” en “Dancing on Ice”. De commotie was zo ver opgelopen dat afgelopen maandag de baas van ITV, Michael Grade, besloot alle bel spelletjes van het scherm te halen zodat onderzoek gedaan kon worden. En zelf premier Tony Blair bemoeide zich er mee.
Voor de TV zenders staat er veel op het spel, want de spelletjes rond veel bekeken programma’s zorgen voor miljoenen aan inkomsten. Om te voorkomen dat ze helemaal verboden zouden worden bestaat nu het idee dat de toezichthouder een keurmerk moet invoeren, zodat kijkers met vertrouwen kunnen meedoen.
Niet alleen op de Britse eilanden liggen dergelijke programma’s onder vuur, ook in Nederland zijn ze onderwerp van politiek debat en in Duitsland zijn er krachten gaande om ze maar helemaal te verbieden omdat het massale volksverlakkerij zou zijn. Het tumult in het Verenigd Koninkrijk zal zeker ook zijn repercussies hier in Nederland hebben en dat net op het moment dat heel Nederland via de kabel interactief wordt en de “rode knop” hier ook moet inburgeren. Bij de BBC hadden ze enige tijd al uitgezocht waarom mensen die “rode knop” niet gebruikten: het antwoord was dat mensen bang waren dat het gebruik ervan geld kost. De vraag is nu of als de rook eenmaal opgeklaard is mensen weer massaal meedoen of dat het een kwestie wordt van ‘game over’.